Alles over zonneboilers

Alles over zonneboilers

Alles over zonneboilers

Tegenwoordig proberen we op allerlei vlakken een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Zo ook op het gebied van het verwarmen van onze woningen. Een zonneboiler is een goed voorbeeld van zo’n duurzame manier om je huis te verwarmen. In deze blog lees je meer informatie over zonneboilers.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat collectoren en een voorraadvat die zich op je dak bevinden. De vloeistof in het voorraadvat stroomt door de collectoren en wordt zo opgewarmd door de warmte van de zon. Vervolgens wordt deze warmte weer afgegeven aan het leidingwater. Ten slotte kan jij het gebruiken om je woning te verwarmen, warm te douchen of de afwas mee te doen. 

Voordelen van zonneboilers

Het aanschaffen van een zonneboiler kent veel verschillende voordelen. Zo is de productie van warm water geheel gratis en in eigen beheer. Na een initiële investering geniet je dus van gratis stroom. Ook ben je hierdoor niet afhankelijk van de schommelende energieprijzen die energieleveranciers kunnen hanteren. Daarnaast stoot een zonneboiler geen CO2 uit bij het opwekken van energie en is het daarom erg milieuvriendelijk ten opzichte van verwarmingsinstallaties die draaien op fossiele brandstoffen. Ten slotte zijn er vaak premies, subsidies of leningen beschikbaar om de verkoop van duurzame energiebronnen te stimuleren. 

Typen zonneboilers

Bij zonneboiler denkt men vaak aan één soort, maar in feite zijn er verschillende typen zonneboilers op de markt. De standaard variant bestaat uit een aparte collector en voorraadvat. Het voorraadvat bevat de vloeistof die in de collector vervolgens verwarmd wordt. Een compacte zonneboiler bestaat daarentegen uit enkel en collector. Omdat er geen voorraadvat nodig is, is deze soort zonneboiler uitermate geschikt voor daken met kleine oppervlakken. Ten slotte bestaat er ook een combi-variant die naast een zonneboiler ook bestaat uit een cv-brander die bijspringt wanneer de zonneboiler niet aan de energiebehoefte kan voldoen.

Reacties zijn gesloten.